PAY WITH KLARNA AFTERPAY - FREE SHIPPING FROM FROM 100,-

Een keizersnede! Ik bereid je voor ;-)

February 26, 2021

keizernsnede Lieke

Zodra je zwanger bent weet je dat er een punt komt dat je baby er ook weer uit moet. Zelf vond ik het heel moeilijk tijdens mijn eerste zwangerschap om mij voor te bereiden op de zwangerschap. Ik had geen idee wat er op mij af zou komen, ook al keek ik de hele dag programma’s over barende vrouwen. Gezien deze bevalling ook niet een groot succesverhaal is werd het al gauw duidelijk. De volgende zou met een keizersnede geboren worden. 

Dan reist de grote vraag in je op? Waarom dan. Ik zal in een latere blog terug komen op mijn eerste bevalling. Maar zowel geestelijk als lichamelijk was dit een betere keuze voor mij. Maar dan ben je weer weer zwanger en je weet, ook dit keer moet de baby er uit. En dit keer snijden ze je open! Eng, spannend.. hoe bereid je je daar nou weer op voor? Ook erg moeilijk als je het nog nooit mee gemaakt hebt. Ik krijg er regelmatig vragen over en vind het erg leuk om mijn ervaringen met jullie te delen. Dus bij deze deel ik mijn ervaringen en tips om je zo goed als mogelijk voor te bereiden op een geplande keizersnede.

  1. Het is een van de zwaarste buikoperaties, dus ga er maar vanuit dat het geen peace of cake is. Natuurlijk zijn er vrouwen die na 2 dagen de hond weer uitlaten. Maar geloof mij; dat is de uitzondering, niet de regel. Voor een goed herstel helpt het mee om fit te zijn. Als het kan blijf dan dagelijks lekker wandelen en eet gezond!
  2. Eet de avond voor de keizersnede geen dingen waar je last van krijgt. Zoals bonen bijvoorbeeld haha! Eet lekker normaal. Je mag nog tot 24.00 in de avond eten en drinken. Ik heb mijn wekker gezet om nog te eten, zodat ik de volgende ochtend niet met een hongerklop naar het ziekenhuis zou gaan. Ondanks dat ik als eerste was om 9.00 kan je wel stellen dat er altijd wat tussen komt. Het wachten kan dus lang duren. 
  3. Over wachten gesproken, neem natuurlijk wat mee voor de afleiding. Maak foto’s en video’s van je laatste minuten met de je buik.
  4. Vraag aan de verpleegster of ze je katheter willen plaatsen op de operatie tafel. Het kan vervelend voelen en ik wilde die polonaise liever niet aan mijn lijf. Er stond tenslotte al genoeg te wachten. Ze proberen je altijd direct een katheter aan te smeren omdat het tijd zou kosten om op de OK te doen, maar geloof mij, het is echt wel mogelijk en is op de OK zomaar gedaan!
  5. Na de operatie kan je er rekening mee houden dat je ook nog na-weeën krijgt. En ja die kunnen soms best heftig zijn. Dacht je er mee weg te komen omdat je kindje via een keizersnede geboren wordt, dan heb je het mis. 
  6. Doe een beetje rustig aan met eten na je keizersnede, je kan er nog wat misselijk van worden. Ook gaan je darmen allemaal weer terug op zijn plek na de keizersnede, dit zorgt voor.. uhm.. een rommelige buik.. zeg maar..(haha!)
  7. Haal, als het even een kan, een bed met papegaai in huis. Ik kon deze gratis lenen bij, volgens mij, het hulpmiddelencentrum. Gratis gebracht en weer opgehaald. Je wilt echt niet steeds de trap op en neer als je thuis komt, dat is ook helemaal niet goed voor je lijf. Alles wat je wilt is rust. Wat is nou fijner om thuis lekker in je woonkamer rustig te kunnen liggen met je baby terwijl je lekker verwend wordt. Voor de dutjes kan je uiteraard lekker naar je slaapkamer. Een bank zit echt niet lekker, opstaan en zitten doet erg pijn, dus dit is echt wel mijn ultieme tip waar ik zelf veel aan heb gehad. Je kan ook enkel een papegaai in huis halen zodat je je zelf op kan trekken uit bed. Zonder is nogal een uitdaging (lees; niet te doen)
  8. Arnica d6 druppels. Je kan hier voor de bevalling al mee beginnen. Het is homeopatisch en helpt intern trauma sneller te laten genezen!
  9. Zorg voor comfortabele kleding. Geen broeken die te dicht op de wond zitten. Dit kan nog tijden gevoelig zijn. Draag eerst een lekker chill pak en jurken zijn ook altijd fijn om aan te hebben. Strak ondergoed kan fijn voelen, maar zorg er wel voor dat het lekker hoog zit.
  10. Last but not least; nodig niemand uit die ook maar een beetje grappig is, ga vooral ook niet niezen en hoesten. Lachen, niezen en hoesten is allemaal vreselijk moeilijk en gevoelig. Je kan het je nu nog niet voorstellen maar echt, wat een spieren gebruik je daarbij. Die spieren zijn nu allemaal door midden gesneden, niet te gebruiken gewoon. 

In een notendop mijn ervaring en tips. Vergeet vooral niet te genieten, je kindje wordt geboren, dit maak je maar 1 keer mee. Probeer te kijken naar dingen waar je wel invloed op hebt, die je zelf kan bepalen en die jij fijn vindt. Tuurlijk is een keizersnede een operatie die op een bepaalde manier verloopt, maar er zijn altijd mogelijkheden om het voor jou zelf een mooie en fijne ervaring te maken. Denk hier van te voren over na en bespreek dit ook in/met het ziekenhuis. 


Alvast een fijne bevalling!
Leave a comment


Also in Yumi Blog

Mijn bevallingsverhaal; De eerste was een klein trauma
Mijn bevallingsverhaal; De eerste was een klein trauma

April 15, 2021 1 Comment

Zoals ik in mijn vorige blog al heb genoemd heb ik geen makkelijke eerste bevalling gehad. Ik weet overigens niet of een bevalling ooit makkelijk te noemen is ;-). In deze blog ga ik jullie vertellen over mijn eerste bevalling, dit is namelijk de reden dat ik hierna 2 keizersnedes heb gehad.

Continue Reading

How to pick the right diaper bag
How to pick the right diaper bag

February 18, 2021

Let’s talk diaper bags, your constant travel companion. The selection can be mind-boggling and finding the perfect diaper bag definitely depends on your personal style. But whatever your style, we think there are few things that make a bag great; here are five to consider before you make your decision.

Continue Reading

Mom and Baby With Yumi Baby Clothing
10 Essentials You Should Have At Home When Expecting

January 22, 2021 1 Comment

Marijke and I thought it would be nice to share the items that helped us during our first months of motherhood. We did not include the big items like a stroller, crib, car seat and instead focused on smaller items that you might not think about right away. Full disclaimer, of course we are slightly biased towards Yumi Baby but we tried to keep it real and think about items that really helped us. Every mom has their own unique tips – please share yours in the comments section!

Continue Reading